PTSD står for Post Traumatic Stress Disorder.

Man er i øget risiko for at få PTSD, hvis man har været ude for en traume. Det kan være soldater, der har været i krig, eller en, der er blevet overfaldet.

Udbredelse

Omkring 1 pct. af befolkningen udvikler på et tidspunkt i sit liv en posttraumatisk stressforstyrrelse. 

Sygdomstegn

Posttraumatisk stressforstyrrelse kan udløses efter alle hændelser som opleves som truende, skræmmende eller grufulde, uanset varighed.

Den syge genoplever ofte den katastrofale hændelse, i form af mareridt og flashbacks, der fremkalder angst, søvnløshed og stærke muskelspændinger.

Man kan føle stærk trang til at undgå situationer, som minder en om hændelsen.

Man kan være vagtsom, irritabel, ligegyldig og følelseskold. Man kan opleve af ens personlighed ændrer sig, f.eks. kan man miste interesse for ting, man tidligere gik op i. Man kan føle, at man har svært ved at føle kærlighed og nærhed til andre mennesker. Man kan føle ligegyldighed og mindre interesse for sig selv

PTSD kan påvirke hjernen, og man kan have svært ved at huske og koncentrere sig.

Udredning

Når din behandler stiller sin diagnose, sker det ud fra det af Sundhedsstyrelsen godkendte ICD-10 indeks. Indekset beskriver, hvilke sygdomstegn, der skal være til stede, for at få diagnosen.

For at få diagnosen, skal man have:

  • Oplevet en alvorlig hændelse.
  • Udviklet sygdomstegn, inden for 6 måneder efter hændelsen.

Der er normalt ikke behov for en fysisk undersøgelse hos lægen eller andre former for undersøgelse, men det er vigtigt at være opmærksom på samtidig depression, som ses hos ca. 50 %.

Behandling

Posttraumatisk stresssyndrom behandles typisk med kognitiv adfærdsterapi og ekspondering.

Psykoterapien kombineres ofte med antidepressiv medicin.

Egen læge vil sende en videre til psykiatrien, hvor man vil få specialiseret behandling. Behandlingen er ambulant og ofte i grupper.

Prognose

De fleste får det over tid bedre, men det svinger meget fra person til person.

Mere Viden

Læse mere om PTSD i Patienthåndbogen på sundhed.dk

Netværk

Der er ikke en særlig forening for patienter med posttraumatisk syndrom. I stedet kan vi henvise til www.angstforeningen.dk og www.psykiatrifonden.dk.

Opdateret d. 03.09.2018