Din browser tillader ikke JavaScript og Minvej.dk kræver JavaScript.
MinVej.dk - Jan

<< Historier

JAN

”Det var en stor befrielse at tale med andre i samme situation. Måske var jeg ikke helt så alene, som jeg gik og troede?"

Jan fik psykisk sygdom tæt ind på livet, da han blev kæreste med Mia (navn opdigtet, red.):

”Ret hurtigt, efter vi har mødt hinanden, går det op for mig, at der er et eller andet, der ikke er helt, som det skal være. Vi kommer ud i nogle helt absurde situationer”. Mia har bl.a. et stærkt behov for hele tiden at vide, hvor Jan er henne – og med hvem. Hun har svært ved at styre sin jalousi.

”Jeg spillede med og gjorde alt for at undgå hendes voldsomme vredesudbrud", fortæller Jan.

"Samtidig var jeg flov over, at jeg fandt mig i det. Jeg følte mig ensom og isoleret”.

Da det er allerværst truer Mia med at slå sig ihjel. Jan får hende overtalt til at tage med til lægen: ”Lægen udskrev en recept på noget antidepressivt medicin – og det var det”.

Et halvt år efter er den gal igen

Medicinen hjælper og Mia er i bedring. ”Det går bedre – og jeg tænker, at det værste nok er overstået. Et halvt år efter er den gal igen".

”Når jeg var ude – tanken var der hele tiden i baghovedet. Hun var med mig over alt – og jeg vidste, at jeg kunne blive kaldt hjem, når som helst”

Situationen tilspidser sig. Jan er til sidst bange for at lade Mia være alene hjemme. De går igen til lægen og Mia får en henvisning til lokalpsykiatrien. Her får hun diagnosen 'personlighedsforstyrrelse'.

”Det er en lettelse, da vi får diagnosen", husker Jan. "At få bekræftet, at der er noget galt”

Kan man forlade en, der er syg?

”Jeg fortæller mine forældre og søskende om sygdommen. Det er rart at få taget hul på bylden, men jeg holder igen. Jeg vil ikke lægge til deres, i forvejen store, bekymring for mig”, fortæller Jan. Han føler sig på det tidspunkt meget alene.

jan2

”Jeg overvejede at gå, men man kan da ikke forlade en, der er psykisk syg – kan man? Det var et tungt ansvar. Der var jo kun mig”.

Vendepunktet kommer, da Jan starter op i en gruppe for pårørende i PsykInfo: ”Det er en stor befrielse at tale med andre i samme situation. Det går op for mig, at jeg måske ikke er helt så alene, som jeg gik og troede”. 

”Vores søn har haft svært ved at åbne op for, hvad han føler. Jeg fik ham med i en børnegruppe i PsykInfo. Det har gjort ham godt – det kan jeg tydeligt mærke”

”Set i bakspejlet skulle jeg være gået langt før

"Jan nåede til et punkt, hvor han ikke længere kunne leve med situationen. I dag er han og Mia ikke længere sammen. ”Jeg ér holdt op med at passe på hende – men der gik lang tid, før jeg holdt op med at føle ansvar!"


Pårørende Leksikon
Luk
Del
  • X
Del

Modtageren får en e-mail med et link til MinVej.dk og den information, du gerne vil dele. Du har mulighed for at tilføje en kort besked.

Din e-mail er sendt. Tak fordi du delte din viden.